Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is het met een therapeutische intentie toepassen van bewegings-, oefentherapie, massage en fysische therapie. Advisering en begeleiding behoren hier ook toe. Fysiotherapie stabiliseert, vermindert of verhelpt de stoornissen in vooral het bewegingsapparaat. De intentie is om een normale houding en beweging weer mogelijk te maken of u te leren zo goed mogelijk met de resterende beperkingen om te gaan. Oefenen is eventueel mogelijk in groepsverband (zie Medische Fitness). 

Fysiotherapie is bedoeld voor wie? 

En bij welke klachten of ziektebeelden?

  • Aan het houdings- en bewegingsapparaat door het niet goed functioneren van spieren, pezen, banden en gewrichten.
  • Aandoeningen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid.
  • Bij ziekte zoals M.S., beroerte, Cara en hartinfarct.
  • Ademhalingsproblemen, vermoeidheidsverschijnselen of conditievermindering als gevolg van een andere onderliggende aandoening.

Het eerste consult via DTF ( Direct toegankelijkheid Fysiotherapie )

Meldt u zich zonder verwijzing dan volgt een afspraak voor een screening DTF. Uw therapeut geeft dan een prognose over verloop en mate van herstel. De screening bepaalt of u gebaat bent bij fysiotherapie of dat het verstandig is met uw klachten naar uw huisarts te gaan. Gaat u fysiotherapie volgen dan krijgt u een intakegesprek en een onderzoek. Dit bestaat uit vragen en een lichamelijk onderzoek. De fysiotherapeut bekijkt de aard en oorzaak van de klacht en andere lichamelijke problemen. Na het onderzoek volgt een behandelplan, een prognose en een afspraak voor een volgende behandeling indien er een fysiotherapeutische behandeling mogelijk is voor uw huidige klacht. Anders zal de fysiotherapeut u verwijzen naar de huisarts voor verdere behandeling van uw klacht.

Het eerste consult met verwijzing

De huisarts of specialist kan u ook verwijzen. Er vindt dan geen screening plaats, dit heeft de verwijzend arts al gedaan. Tijdens de intake zal de fysiotherapeut u vragen stellen en een lichamelijk onderzoek doen. De fysiotherapeut bekijkt de aard en oorzaak van de klacht en andere lichamelijke problemen. Na het onderzoek volgt een behandelplan, een prognose en een afspraak voor een volgende behandeling. 

DTF, Verwijzing en vergoeding

Sinds 2006 is wettelijk bepaald dat u zonder verwijzing van de arts naar de fysiotherapeut kan. Toch is er een aantal zorgverzekeraars die in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen dat u wel een verwijzing nodig heeft om de intake, onderzoek en behandelingen vergoed te krijgen. Voor aandoeningen van chronische aard is altijd een verwijzing nodig.

Sinds 2004 is fysiotherapie voor het grootste deel uit de basisverzekering gehaald. In de meeste gevallen bent u dan aangewezen op uw aanvullende verzekering. De zorgverzekeraars hebben verschillende polissen voor de aanvullende verzekeringen uitgegeven. Ga na hoe u verzekerd bent en welke vergoeding voor fysiotherapie (en zijn specialisaties) is opgenomen in uw polis.

JSN Gruve template designed by JoomlaShine.com